3.1
(8)

Loading

Henry Soemopawiro

Psalmen 18:31 Gods weg is volmaakt; des Heren woord is zuiver. Hij is een schild voor allen die bij Hem schuilen.

Aantal pagina’s: 1/4
Aantal woorden: 2.2K
Bewerkt & opgemaakt door: J.Samidin
Nagelezen door: N.Norden

Mijn vader stierf vroeg

Mijn naam is Henry Soemopawiro. Ik ben geboren en getogen in Paramaribo te Maikoe. Op jonge leeftijd (5 jaar) kwam mijn vader te overlijden en had mijn moeder in haar eentje de totale zorg over de 8 kinderen. Ik had een heel moeilijke jeugd, had niet de juiste begeleiding en ging tot de 1e klas van de technische school. Als ik terugdenk aan de periode in mijn jeugd, dan verwondert het mij dat ik bepaalde keuzes gemaakt heb.

Mijn moeder moest hard werken

Heel vaak denk ik: “Als ik de tijd terug kon draaien, dan had ik het zeker anders gedaan”. Vandaar dat ik mijn kinderen heel vaak erop attendeer de school de hoogste prioriteit te geven, gehoorzaam en vooral dankbaar te zijn. Zij hebben immers nog een vader die hen kan adviseren en financieel nog bij kan staan. Mijn moeder (nu wijlen) had het heel erg zwaar.

Als alleenstaande moeder werkte zij op twee plaatsen en kwam dagelijks om 9 uur in de avond thuis. Naast haar baan bij het Ministerie van LVV, werkte zij in de middag in een Chinees restaurant aan de Gemenelandsweg: ‘Hoover Chin’ had de lekkerste tjauwmin ooit! Het is dus heel begrijpelijk, dat mijn moeder niet de ruimte had om de 8 kinderen optimaal op te voeden. Dit, omdat zij zich inzette om haar hypotheek te betalen en tevens eten op tafel te zetten.

De ideale omgeving was zoek

Hoe mijn verslaving begon

Op 17-jarige leeftijd begon het met een sigaretje en afwisselend trok ik aan een rol marihuana. Op 20-jarige leeftijd rookte ik 2 pakken sigaretten per dag. Velen vragen zich weleens af waarom men marihuana rookt. Nou, de eerste stoot marihuana was voor mij een belevenis.

Het voelde (in vergelijking met sigaret) anders en verlicht aan. Het was kort gezegd een heerlijk gevoel! Toen ik heel vaak (bijna dagelijks) marihuana gebruikte, begon ik stemmetjes te horen. Mensen begonnen me te roepen, op straat, in huis en zelf uit potten hoorde ik stemmetjes. Het klinkt gek ja, maar dit is mij echt overkomen.

Van kwaad tot erger

Door verkeerde vrienden kwam ik terecht in een kring van verslaafden en gebruikte naast marihuana ook cocaïne en heroïne. Alsof dat niet genoeg was, gokte ik ook (bezocht het casino en speelde ‘panta’) en begon naast dit alles ook veel whisky te drinken. Ik had om het zo te zeggen: het volledige pakket waar ik aan het eind nog op terug kom.

Ik kan me echt geen weekend indenken dat ik niet dronken was. Elk weekend was het dus raak, omdat ik des vrijdags mijn geld ontving en het meteen uitgaf aan drugs, whisky en gokken. Ik kwam uiteindelijk terecht in een vicieuze cirkel van werken, geld ontvangen en het meteen verbrassen.

Mijn ontmoeting met Sandra

Ik was al een tijdje verslaafd toen mijn moeder een man leerde kennen die helemaal in de Hulp (Commewijne) woonde. Ik was nog net geen 23 jaar en ging van tijd tot tijd naar mijn moeder in Commewijne. Eens zat ik in de bus toen een heel lief meisje mij vroeg of zij naast mij in de bus kon zitten.

Zo kwamen we aan de praat en leerde ik haar kennen. Diezelfde middag zocht ik haar nog op om te weten waar ze woonde. Mijn moeder was heel erg verheugd toen zij hiervan op de hoogte was, want zij wist van mijn verslaving, en zij hoopte dat Sandra een keer kon brengen in mijn situatie.

God had ook met mij een plan

Sandra was inderdaad degene die God op mijn pad gelegd heeft om mij uit die situatie te helpen. Ik deed natuurlijk mijn praktijken, maar was zeer geslepen en deed alles stiekempjes. Sandra wist helemaal niet dat ik verslaafd was, maar achteraf zei ze mij dat naast mijn moeder ook mijn zusters haar voor mij gewaarschuwd hadden.

Alles komt aan het licht

Het duurde niet lang voor zij van mijn verslaving afwist. Ze vond sporen van het spul in huis en telkens als zij mij hierover vroeg, ontkende ik bij hoog en laag. Ik bleef dit doen totdat ze mij op een dag betrapte met een vriend onder de boom.

Zij was inmiddels 3 maanden zwanger. Het was (nu ik eraan denk) een heel zware periode voor haar, omdat ik toen steeds koos voor mijn vrienden. Verder maakte mijn verslaving mij het leven niet makkelijker.

Sandra wist helemaal niet dat ik verslaafd was, maar achteraf zei ze mij dat naast mijn moeder ook mijn zusters haar voor mij gewaarschuwd hadden.

God zond Sandra op mijn pad

Onder druk van ouders

Zij was 7 maanden in de verwachting toen wij (onder druk van ouders) in het huwelijk traden. In die tussentijd wist zij hoe diep ik was gevallen, en begreep toen waarom ik nauwelijks een bijdrage leverde aan de dagelijkse zorg. De crisis die toen gaande was in het land (de jaren 90) legde extra druk op de situatie.

  • Niet de juiste omstandigheden 25% 25%

Heeft deze getuigenis u gezegend? Laat dan uw feedback achter.

Heeft dit artikel u gezegend?

Klik op 5 sterren als het artikel u tot zegen is!

Average rating 3.1 / 5. Vote count: 8

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit artikel beoordeelt.